13 Січня 2023 10:55

Математика – рушійна сила для відновлення після війни

Науковці створюють Міжнародний центр математики в Україні

12 січня 2023 року в Інституті вищих наукових досліджень (IHES) у Франції відбулася перша зустріч світової наукової спільноти на підтримку нового Міжнародного центру математики в Україні.

У заході взяли участь математики, які ініціювали створення Центру, представники європейських математичних інститутів, провідні діячі наукової філантропії,  представники української влади та державних установ.

Радник голови Офісу Президента України Михайло Подоляк у своєму виступі наголосив, що створення Міжнародного центру математики – своєчасна й цікава ініціатива. «Я радий бачити чудову команду українських науковців, які готові застосувати свій міжнародний досвід на благо майбутнього України. І хоча нині основні зусилля української влади зосереджені на вирішенні гуманітарних та військових проблем, ми розуміємо важливість науки для відновлення  економіки після війни. Для України життєво важливо бути частиною світового наукового процесу».

Генеральна директорка з питань досліджень та інновацій Міністерства вищої освіти та досліджень Франції Клер Жирі також  висловила підтримку цієї ініціативи.

Директор IHES Еммануель Ульмо так прокоментував цю подію: «Науковці IHES переконані, що математика зокрема і наука взагалі матимуть першорядне значення для підготовки і побудови майбутнього України. Ми пишаємося тим, що підтримуємо новий Міжнародний центр математики».

У заході взяли участь шість лауреатів Медалі Філдса. Серед них – відомий український і американський математик Володимир Дрінфельд та лідерка Координаційного комітету новоствореного Центру українська математикиня Марина Вязовська.

Як було зазначено під час зустрічі, місія Центру – підтримувати дослідження високого рівня в галузі математики,  виховувати наукову молодь і сприяти розвитку математики в Україні.

Організатори і партнери

Створення Центру є ініціативою української наукової діаспори. До його Координаційного комітету входить низка українських математиків, які працюють у закордонних університетах та наукових інститутах.

Одним зі стратегічних партнерів центру є Національний фонд досліджень України. НФДУ  – державна бюджетна установа, що фінансує фундаментальні та прикладні дослідження і розробки. У минулому році Фонд став повноправним членом асоціації Science Europe, яка об’єднує основні державні агенції, що фінансують або виконують наукові дослідження найвищого рівня в Європі.

Виконавча директорка НФДУ Ольга Полоцька приєдналась до заходу онлайн. «Цей чудовий проєкт здатен консолідувати відродження дослідницької інфраструктури та потенціалу в нашій країні, – зазначила Ольга Полоцька. – Впевнена, що діяльність Центру буде успішною. Наш Фонд має за честь стати партнером цієї ініціативи і робитиме все можливе для її підтримки».

Професорка Вищої федеральної політехнічної школи Лозанни (Швейцарія), минулорічна лауреатка Медалі Філдса, членкиня Колегії міжнародних радників НФДУ та членкиня Координаційного комітету Центру Марина Вязовська запевнила: «Ми будемо слідувати моделям провідних інститутів фундаментальних досліджень у світі. Обиратимемо шляхи, максимально корисні для наукової спільноти в цей особливий момент нашої історії».

Як і де працюватиме Центр

Сьогодні Центр шукає місце для розташування в Україні. Організатори планують запустити перші наукові програми одразу, коли це стане можливим з міркувань безпеки.

Нині тривають консультації з математичною спільнотою, українськими державними органами та партнерськими організаціями. Щоби принести максимальну користь студентам  та науковцям, які працюють в Україні,  будівля Центру має бути розташована у місті з великою математичною спільнотою (наприклад, у Києві, Харкові чи Львові). Проєкт підтримують математичні товариства цих міст, Українське математичне товариство, Офіс президента та Національна академія наук України.

Процес створення Центру відбувається під наглядом міжнародної Консультативної ради, до складу якої входять видатні математики, зокрема троє лауреатів Медалі Філдса.  Один з них – директор Інституту імені Макса Планка Петер Шольце. «Інститут математики імені Макса Планка рішучо висловив свою солідарність з українським народом. Наш інститут був і є домівкою для багатьох українських математиків, – наголосив науковець. – Я  підтримую заснування нового Центру, який значно посилить математичну спільноту в Україні».

Центр буде незалежним науковим закладом, який фінансуватиметься за рахунок благодійних внесків та грантів.  Головні стратегічні рішення щодо його розвитку ухвалюватиме Опікунська рада, до складу якої увійдуть провідні діячі партнерських організацій і організацій-донорів, а також Наукова рада, що матиме прерогативу у плануванні його наукової діяльності.

Під час зустрічі 12 січня Координаційний комітет Центру оголосив, що першим членом Опікунської ради обрано французького математика Жан-П’єра Бурґіньйона. Це колишній директор IHES та екс-президент Європейської наукової ради.

«Для мене велика честь отримати запрошення від українських колег. Я спробую зробити свій внесок у створення гнучкого інструменту, який допомагатиме українським математикам долучатися до найсучасніших наукових проєктів у співпраці з вченими з інших країн», – прокоментував Жан-П’єр Бурґіньйон.

Донором-засновником і головним донором Міжнародного центру математики в Україні стала алгоритмічна трейдингова компанія XTX Markets. На створення Центру компанія виділила у 2023 році мільйон євро.

Більше інформації про Міжнародний центр математики можна знайти на його веб сторінці: mathcentre.in.ua/ua

Міжнародний центр математики в Україні (ICMU) та відділ комунікацій НФДУ

Інші новини

24 Квітня 2024

Фундація Польської Науки (FNP) оголошує четвертий конкурс програми “ДЛЯ УКРАЇНИ”

Фундація Польської Науки (FNP) оголошує четвертий конкурс програми "ДЛЯ УКРАЇНИ". Завдяки цій ініціативі науковці з України можуть налагодити співпрацю

23 Квітня 2024

Висновки конференції «Розкриття потенціалу наукової комунікації в дослідженнях та формування політик»

12-13 березня 2024 року в Брюсселі, Бельгія, під егідою головування Бельгії в Раді ЄС 2024 відбулась конференція високого рівня ‘Розкриття потенціалу на

22 Квітня 2024

Анонс навчально-практичного та інформаційного заходу в Івано-Франківську

«Офіс Горизонт Європа в Україні» інформує, що 29-30 квітня у місті Івано-Франківськ відбудеться навчально-практичний та інформаційний захід «Грантові мо

18 Квітня 2024

Відбулась спільна зустріч MSCA4Ukraine

Сьогодні, 18 квітня 2024 року, відбулась спільна зустріч Координаційного консорціуму, Європейської Комісії (DG EAC, REA) та Консультативної ради програм

17 Квітня 2024

Підписано Меморандум про співпрацю між Національним фондом досліджень України та Національною академією правових наук України

17 квітня 2024 року відбулося підписання Меморандуму про співпрацю між Національним фондом досліджень України та Національною академією правових наук Ук