16 Березня 2023 10:38

Загроза аварії на ЗАЕС: потрібно бути готовими

З початку повномасштабного вторгнення росія не раз погрожувала застосувати ядерну зброю. І навіть якщо це був просто шантаж, легковажити цими погрозами не можна.

Окрім того,  ворог окупував Запорізьку атомну станцію. Українська компанія «Енергоатом» попереджає, що через простій станції та зупинку всіх енергоблоків відбувається деградація систем і обладнання. Неможливо також спрогнозувати поведінку окупантів на самій станції. Чи вдасться унеможливити ядерну катастрофу?  Якими можуть бути наслідки для людей і довкілля у разі витоку радіоактивних речовин?

Команда науковців

Прорахувати ймовірні сценарії радіоактивного забруднення і бути готовими до різних варіантів розвитку подій допомагають науковці Інституту проблем математичних машин та систем НАН України. Команда вчених за кошти грантового фінансування Національного фонду досліджень України виконує проєкт «Прямі та обернені задачі розповсюдження забруднень в атмосферному і морському середовищі та їх використання для ідентифікації джерел забруднення».

«Коли ми починали проєкт, то й гадки не мали, що через рік доведеться прораховувати наслідки можливої ракетної атаки на  Запорізьку АЕС, – говорить керівник проєкту Володимир Мадерич. – Нашою метою було виконати фундаментальні дослідження, створити математичні моделі процесів, розробити і впровадити вебсистему аналізу засобами оберненого модулювання невідомих джерел радіоактивних забруднень на території України та за її межами».

Моделі, які створили вчені, ще до війни було перевірено на даних аварій на Чорнобильській і Фукусімській АЕС. Також за допомогою цих моделей кілька років тому вдалося ідентифікувати джерело витоку радіоактивності (рутенію-106) на «плямі», яка охопила більшу частину Євразії. Аналіз показав, що витік відбувся на російському заводі «Маяк», який виготовляє компоненти ядерної зброї. Ці висновки підтвердили й французькі ядерники.

«Моделі, які ми розробляємо, це не використання математики заради математики. Результати теоретичних досліджень мають бути перевірені та «прикладені» до реальних ситуацій, щоб допомогти зрозуміти, що відбувається і спрогнозувати наслідки», – наголосив співрозмовник.

У 2022 році науковці використали свої напрацювання і прорахували можливі наслідки важкої аварії на Запорізькій АЕС. Зокрема, імовірність забруднення Дніпра та Чорного моря.

Виконавці проєкту прорахували також наслідки аварійних ситуацій з викидами хімічних речовин (зокрема, аміаку) у разі російських бомбардувань промислових об’єктів у Сумах і Чернігові. А ще – оцінили радіаційні наслідки можливих пожеж біля Києва, зокрема, у Чорнобильській зоні відчуження.

Результати прогнозів вчені передали фахівцям Державної інспекції ядерного регулювання України, Центру прогнозування наслідків радіаційних аварій,  Укргідрометцентру та НАЕК «Енергоатом».

«Результати наших досліджень допомагають відповідним службам бути готовими і діяти за планом. Це інструмент, який дозволить дуже швидко оцінити ситуацію і мінімізувати наслідки важких аварій для людей та довкілля», – наголосив Володимир Станіславович.

Світлана ГАЛАТА

Інші новини

18 Квітня 2024

Відбулась спільна зустріч MSCA4Ukraine

Сьогодні, 18 квітня 2024 року, відбулась спільна зустріч Координаційного консорціуму, Європейської Комісії (DG EAC, REA) та Консультативної ради програм

17 Квітня 2024

Підписано Меморандум про співпрацю між Національним фондом досліджень України та Національною академією правових наук України

17 квітня 2024 року відбулося підписання Меморандуму про співпрацю між Національним фондом досліджень України та Національною академією правових наук Ук

Можливості фінансування в новому конкурсі ERA 2024: Інформаційний день WIDERA

Цей інформаційний день має на меті проінформувати потенційних заявників про нові теми конкурсів ERA в рамках Робочої програми WIDERA на 2023-2025 роки.

16 Квітня 2024

Ідентифікаційний комітет Національного фонду досліджень України оголошує конкурс щодо обрання членів Наукової ради Національного фонду досліджень України

Ідентифікаційний комітет Національного фонду досліджень України (далі – Ідентифікаційний комітет) відповідно до статті 54 Закону України «Про науков

08 Квітня 2024

Українські мігранти на ринку праці ЄС: що змінилося за час війни?

Нещодавно 13 українських учених приєдналися до проєктів, які започаткували наукові команди з Нідерландів. Науковці перемогли у «Конкурсному відборі на д