21 Грудня 2023 11:06

Відбулася урочиста церемонія відкриття «Офісу Горизонт Європа в Україні»

20 грудня 2023 року в Клубі Кабінету Міністрів України відбулася урочиста церемонія відкриття «Офісу Горизонт Європа в Україні».

Відкриття Офісу відбулося на базі Національного фонду досліджень України за результатами укладеної з Європейською Комісією Грантової угоди щодо Проєкту «HEOinUA».

У межах заходу відбулися дискусії у трьох тематичних панелях, участь у яких взяли представники Європейської Комісії, органів державної влади України, дипломатичних представництв іноземних держав та представництв міжнародних організацій в Україні, профільних установ, наукових інституцій та навчальних закладів.

Відкрив урочисту церемонію Генеральний директор Генерального директорату з питань досліджень та інновацій Європейської Комісії Марк Леметр.

Європейський комісар з питань інновацій, досліджень, культури, освіти та молоді Іліана Іванова звернулася до учасників із вітальним словом. Пані Іванова наголосила, що відкриття «Офісу Горизонт Європа в Україні» є яскравим свідченням розвитку вітчизняної економіки, наріжним каменем співпраці, що не лише стимулює інновації, але й слугує пульсуючим серцем між Європейським Союзом та Україною, що рухає усіх нас до спільних цілей та процвітаючого майбутнього: «[…] Але попри все ви стоїте тут сьогодні. Менш ніж за два роки вам вдалося те, що багатьом здавалося неможливим», – підкреслила пані Єврокомісар.

Під час урочистої панелі відкриття із вітальними словами до учасників заходу також звернувся Віце-прем’єр-міністр України з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров. «Важливою буде робота Офісу щодо інституціоналізації сфери науки та досліджень. У першу чергу – за рахунок Національного фонду досліджень України, який стане точкою видачі грантів, це важливо для створення сталої екосистеми інновацій» – констатував він.

Про важливість об’єднання зусиль у ділянці посилення науково-дослідницького потенціалу європейських країн у своїх вступних промовах наголосили Посол Королівства Іспанія в Україні Рікардо Лопес-Аранда Хагу, а також Радник та Тимчасово повірений у справах Посольства Бельгії в Україні Фредерік Девелтер. Високоповажні представники дипломатичних місій підкреслили позитивну роль створення «Офісу Горизонт Європа в Україні» саме як структурного підрозділу Національного фонду досліджень України. Ця унікальна ініціатива, на їх переконання, безумовно, сприятиме безперешкодній інтеграції України в Європейський дослідницький простір.

Під час урочистої панелі відкриття з вітальними словами виступили Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий та народний депутат України, Голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак. Промовці зауважили, що відкриття Офісу є амбітною ініціативою та важливим стратегічним кроком, покликаним активізувати взаємодію українських вчених із представниками європейського науково-дослідницького простору.

Під час першої дискусійної панелі, що відбулася за модеруванням керівника відділу Генерального директорату з досліджень та інновацій Європейської Комісії Рути Зарнаускайте, учасники закцентували свою увагу на тому, що ідея створення Офісу відповідає прагненню України до досконалості у сфері досліджень та інновацій. Так, народний депутат України, член комітету Верховної ради України з питань освіти, науки та інновацій Роман Грищук наголосив на нових можливостях, які відкриваються українським науковцям у Рамковій програмі «Горизонт Європа». Виконавча директорка Національного фонду досліджень України Ольга Полоцька, як одна із доповідачів панельної дискусії, окрему увагу зосередила на результатах, що вже досягнуті Фондом в аспекті реалізації Рамкової програми ЄС з досліджень та інновацій «Горизонт Європа». «Офіс “Горизонт Європа” вже став невід’ємною частиною дружньої родини Національного фонду досліджень, і ми впевнені, саме він зможе постати потужним маяком співпраці між науковою спільнотою України та європейським дослідницьким співтовариством», – наголосила вона.

Друга дискусійна панель стосувалася особливостей функціонування Офісу як консультаційного центру, що допоможе представникам вітчизняної науково-дослідницької спільноти долучитися до європейського науково-інноваційного простору. Модерував панель начальник відділу комунікацій та міжнародного співробітництва Національного фонду досліджень України Олександр Білий.

Зокрема, під час цієї сесії начальник Офісу Ігор Таранов виступив перед учасниками заходу із презентацією, присвяченою стратегічному позиціонуванню Офісу як каталізатора науково-інноваційного співробітництва, покликаного забезпечувати платформу для активної участі українських дослідників в європейських дослідницьких ініціативах. Особливу увагу під час презентації було приділено цілям, завданням та структурі Офісу.

На завершення панельної дискусії Голова Національного фонду досліджень України Станіслав Вільчинський висловив щиру подяку всім учасникам заходу за можливість обговорити життєво важливу тему ролі спільних зусиль у зміцненні наукового-дослідницького потенціалу України. «Завершуючи, пропоную усім нам уявити горизонт, де результати наших спільних зусиль у сфері науки та інновацій не лише виходять за межі кордонів, але й долають виклики, що їх ставить перед нами просвітницька місія, фундаментом якої є партнерство, а опертям – принципи інтеграції та співдружності. Я більш ніж упевнений, що Офіс сприятиме виконанню цього унікального завдання, формуючи спадщину інновацій, яка в майбутньому забезпечить добробут для усіх наших громадян» – резюмував Голова Фонду.

Завершуючи урочистий захід, Європейський комісар з питань інновацій, досліджень, культури, освіти та молоді Іліана Іванова наголосила на трансформаційній силі спільних зусиль у сфері наукових досліджень та інновацій. «Ця подія символізує не лише єдність усього європейського суспільства, але й відданість майбутньому, де знання не знають кордонів», – наголосила пані Єврокомісар. Іліана Іванова висловила тверду впевненість, що Офіс стане втіленням незалежності, гуртування, інноваційного пошуку та наукового прогресу.

 

Інші новини

08 Травня 2024

МОН оголосило про продовження конкурсного добору національних контактних пунктів програми ЄС «Горизонт Європа»

МОН оголошує про продовження приймання заявок на конкурсний добір національних контактних пунктів за 6-ма напрямами Рамкової програми Європейського Союз

День пам’яті та примирення

Нехай пам'ять про героїчний внесок тих, хто віддав життя за ідеали справедливості, завжди буде з нами, і нехай ми зробимо все можливе, щоб заповнити їхн

03 Травня 2024

ЄС виділяє 4,5 млн євро для підтримки досліджень 324 українських науковців

Вторгнення росії в Україну щодня ставить перед дослідниками нові виклики. Постійна загроза атак на об'єкти критичної інфраструктури, а також неможливіст

01 Травня 2024

Як проходив1-й семінар з формування національного консенсусу щодо відкритої науки проєкту Open4UA

30 квітня на платформі Zoom відбувся 1-й семінар з формування національного консенсусу щодо відкритої науки проєкту Open4UA. На семінар зареєстр

Підсумки другого дня навчально-практичного та інформаційного заходу в Івано-Франківську

30-го квітня в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу пройшов другий день навчально-практичного та інформаційного заходу