03 Лютого 2023 12:11

Європейська Комісія оголосила рішення про створення офісу програми «Горизонт Європа» на базі Національного фонду досліджень України

2 лютого у Києві відбулося засідання Колегії Єврокомісії та Уряду України, яке було присвячене підтримці України в час війни, планам повоєнного відновлення та подальшого процесу євроінтеграції.

Президент ЄК Урсула фон дер Ляєн, яка очолювала європейську делегацію, оголосила про рішення створити Офіс програми «Горизонт Європа» в Україні (Horizon Europe Office in Ukraine).

УЧАСТЬ УКРАЇНИ В ПРОГРАМАХ «ГОРИЗОНТ 2020» ТА «ГОРИЗОНТ ЄВРОПА»

Згідно з офіційними даними, внаслідок російської агресії було ушкоджено близько 15% дослідницької та інноваційної інфраструктури України, що вплинуло на роботу близько 40% наукового персоналу. Однак, рівень участі України в програмах ЄС у 2022 році відповідає довоєнному, а, отже, наукова та інноваційна екосистема України довела свою стійкість у ці важкі часи.

Це рішення стало реакцією Європейської Комісії на потребу українських дослідників компенсувати обмежені можливості брати участь в міжнародних заходах та конференціях та дізнаватись про можливості наукової співпраці з ЄС. Відтак, офіс зможе допомогти всім охочим розібратись з можливостями Програми «Горизонт Європа» та нових точкових програм підтримки України в сфері науки та досліджень.

Участь України у Рамкових програмах ЄС з досліджень і інновацій

Європейська Комісія впевнена, що створення офісу стане каталізатором для посилення участі України в програмі «Горизонт Європа» та допоможе зберегти науковий та інноваційний потенціал України у складні для науки часи, створить сталі зв’язки між дослідницькими та інноваційними спільнотами України та ЄС, сприятиме інтеграції України до Європейського дослідницького простору.

МЕТА

  • Максимально використати можливості співпраці у сфері досліджень та інновацій, які надають членство України в програмі «Горизонт Європа» та конкретні заходи підтримки, що впроваджуються.

ПРИЙМАЮЧА УСТАНОВА

  • Національний Фонд Досліджень України (НФДУ).

КЛЮЧОВІ ЗАВДАННЯ

  • Надавати підтримку Національним контактним пунктам по всій Україні.
  • Сприяти створенню активної та ефективної мережі національних контактних пунктів, які надаватимуть професійні послуги українським дослідникам та інноваторам.
  • Надавати політичні консультації з інтеграції України до Європейського дослідницького простору, зосереджуючись на окремих політичних пріоритетах.
  • Здійснювати моніторинг реалізації проєктів співпраці, підвищувати обізнаність про історії успіху та попереджати про конкретні виклики.

КОЛИ

  • Запуск заплановано на середину 2023 року

ВПЛИВ

  • Підвищення рівня участі України в програмі Європейської Комісії «Горизонт Європа».
  • Збереження дослідницького та інноваційного потенціалу України.
  • Розширення та зміцнення мережі між дослідницько-інноваційними установами України та ЄС.
  • Тісніша інтеграція України до Європейського дослідницького простору.

Офіс програми «Горизонт Європа» в Україні буде створено за кошти ЄС на базі Національного фонду досліджень України. Це рішення прийнято ЄК на основі власних позитивних оцінок роботи Фонду у популяризації науки в Україні, а також і урахуванням представлених Україною майбутніх планів розбудовувати спроможність Фонду в рамках Плану відновлення.

Фінансування роботи Офісу буде забезпечено з цільового гранту за рахунок бюджету програми «Горизонт Європа» на 2023-2024рр. Після укладання відповідної грантової угоди Національному Фонду Досліджень України буде надано грант у розмірі 1,5 млн. євро. Очікується, що Офіс почне функціонувати вже у середині 2023 року. Це унікальний випадок, коли ЄС сам допоможе створити та профінансує роботу Офісу до кінця 2027 року.

Безмежно вдячні Президенту Європейської Комісії пані Урсулі фон дер Ляєн, Комісару ЄС з питань інновацій, досліджень, культури, освіти та молоді Марії Габрієль та Генеральному директорату ЄК з питань досліджень та інновацій за їх довіру до НФДУ та їх комплексні зусилля, спрямовані на підтримку України в інтеграції до європейського дослідницького простору. Також дякуємо нашому Уряду, зокрема Міністерству освіти і науки України, за масштабну спільну роботу і всебічну допомогу.

Фонд вже активно готується до підписання угоди та починає формувати команду фахівців. Запрошуємо до співпраці Національну і галузеві академії наук, заклади вищої освіти і всіх зацікавлених у розвитку досліджень та інновацій осіб.

Інші новини

18 Квітня 2024

Відбулась спільна зустріч MSCA4Ukraine

Сьогодні, 18 квітня 2024 року, відбулась спільна зустріч Координаційного консорціуму, Європейської Комісії (DG EAC, REA) та Консультативної ради програм

17 Квітня 2024

Підписано Меморандум про співпрацю між Національним фондом досліджень України та Національною академією правових наук України

17 квітня 2024 року відбулося підписання Меморандуму про співпрацю між Національним фондом досліджень України та Національною академією правових наук Ук

Можливості фінансування в новому конкурсі ERA 2024: Інформаційний день WIDERA

Цей інформаційний день має на меті проінформувати потенційних заявників про нові теми конкурсів ERA в рамках Робочої програми WIDERA на 2023-2025 роки.

16 Квітня 2024

Ідентифікаційний комітет Національного фонду досліджень України оголошує конкурс щодо обрання членів Наукової ради Національного фонду досліджень України

Ідентифікаційний комітет Національного фонду досліджень України (далі – Ідентифікаційний комітет) відповідно до статті 54 Закону України «Про науков

08 Квітня 2024

Українські мігранти на ринку праці ЄС: що змінилося за час війни?

Нещодавно 13 українських учених приєдналися до проєктів, які започаткували наукові команди з Нідерландів. Науковці перемогли у «Конкурсному відборі на д