23 Вересня 2022 12:46

Ліси минулого і сучасності

Як почуваються комахи на ділянках, де видобувають бурштин

Керівника проєкту «Ліси минулого та сучасності: систематика, філогенія, фауногенез та збереження різноманіття перетинчастокрилих комах» Олександра Варгу ми знайшли у віддаленому куточку Карпат. Цього літа  науковець,  як і в інші роки, працює «у полі», вивчає життя комах у природних умовах. Щоб дістатися до потрібної ділянки, він п’ятдесят кілометрів їхав на велосипеді,  ще десять ішов вгору пішки.

Олександр Варга – науковий співробітник відділу систематики ентомофагів та екологічних основ біометоду Інституту зоології імені І. І. Шмальгаузена НАН України. Разом з колегами він запропонував ідею проєкту, який переміг в конкурсі «Підтримка досліджень провідних і молодих учених», організовував експедиції і сьогодні підтримує «бойовий дух» команди. У колективі – шестеро науковців, троє з них молоді вчені і троє – з іменами світового рівня.

Запитуємо у пана Олександра: чому він подав на конкурс саме цю тему, що дослідники встигли зробити до війни та як почуваються нині?

– Ліси в Україні швидко вирубують, тому потрібно шукати нові аргументи для їх збереження, – відповідає співрозмовник. – Ми ставимо за мету порівняти видове різноманіття перетинчастокрилих комах у природних і порушених лісах Полісся та зрозуміти, які негативні зміни в екосистемі впливають на популяції цих комах. Порівнюємо видове різноманіття перетинчастокрилих і в Карпатах – там, де є вирубки і там, де природний ліс (праліси). Ще одне завдання проєкту – порівняти різноманіття комах у сьогоденні і в минулі епохи (зокрема, завдяки зразкам, які збереглися «законсервованими» у бурштинах). До слова, перетинчастокрилі комахи – це всім відомі бджоли, оси, мурашки, а також їздці, які дуже важливі для регуляції чисельності інших, в тому числі й шкідливих, комах.

Розповідаючи про роботу над проєктом, дослідник багато разів використовує слово «вперше». Наприклад, раніше мало хто з науковців-біологів добирався до районів  Полісся, де видобувають бурштин. А у вивченні стану біоти  на порушених ділянках Олександр і його команда є першопрохідцями.

До речі, щоб потрапити до такого лісу, науковці провели справжню «спецоперацію». Провели переговори з громадою (яка не любить несподіваних гостей) і таки зуміли дістатися до порушених ділянок.

Ці ділянки, за словами вченого, схожі на «поверхню Марсу». Видобувачі бурштину спочатку вирубують ліс, потім копають кількаметрову яму і за допомогою помпи починають вимивати бурштин. Бурштин залягає на різній глибині під поверхнею грунту  і під час вимивання спливає на поверхню. «Викачавши» практично все,  ділянку залишають, і через десяток років вона починає поступово відновлюватися і заростати першою рослинністю…

Саме на таких ділянках вчені встановили пастки Малеза (великі сітки, схожі на загострені терикони). До отвору пастки кріпиться ємність з фіксатором,  раз на тиждень чи два її потрібно замінити та забрати комах, які туди потрапили.  Навколо основної пастки дослідники прилаштували пастки Меріке (тарілочки жовтого кольору з фіксатором, які нагадують квіти і приваблюють комах). Окрім цього науковці закріпили на деревах стаканчики з в’язким фіксатором, що імітує бурштин і порівняли, що потрапляло «в живицю»  35 мільйонів років тому і що потрапляє сьогодні.

Запитую у дослідника: про які зміни у довкіллі можуть «розповісти» комахи?

– Перетинчастокрилі комахи виконують багато ролей у екологічних нішах, вони і запилювачі, і паразити, і хижаки. Значення цих комах у екосистемах складно переоцінити.  Тому перетинчастокрилі  – чудовий індикатор процесів, які відбуваються в лісі, – пояснює науковець. – Якщо на одній ділянці лісу ми виявили певні види, а на іншій їх немає, це може бути «тривожним дзвіночком» про можливі негативні зміни й означає, що потрібно найуважніше проаналізувати, що відбувається в даній локації.

До початку повномасштабного вторгнення росії на нашу землю науковці встигли виконати велику частину проєкту.  А також – закупили обладнання (наприклад, сучасні мікроскопи ) та спорядження для експедицій. Нині команда працює дистанційно, зокрема, опрацьовує дані, готує публікації. За результатами проєкту у міжнародних наукових виданнях  надруковано вже більше  20 статей.

Керівника проєкту війна застала у Польщі, у відрядженні. Навесні він повернувся і продовжив роботу в Карпатах. І він, і його команда сподіваються, що грантове фінансування буде відновлено, території розміновано і в найближчому майбутньому вони продовжать дослідження на Поліссі.

Світлана ГАЛАТА

Інші новини

25 Квітня 2024

Колектив Національного фонду досліджень України щиро вітає першого Голову НФДУ Леоніда Петровича Яценка з Днем народження!

За Вашими досягненнями стоять десятиліття наполегливої праці та надзвичайної мудрості. З нагоди цього особливого ювілею, бажаємо щирої радості, натхне

Запрошуємо на 1-й семінар з формування національного консенсусу щодо відкритої науки проєкту Open4UA

Семінар відбудеться онлайн на платформі Zoom, 30.04.2024 р., 15:00-17:00 за Києвом, робоча мова – українська. Цей захід є першим із серії шести онлай

У Любляні проходить третє коло семінарів в рамках виконання проєкту Open4UA

23-26 квітня 2024 року представники Національного фонду досліджень України беруть участь у третьому колі навчальних семінарів з відкритої науки та оціню

24 Квітня 2024

Фундація Польської Науки (FNP) оголошує четвертий конкурс програми “ДЛЯ УКРАЇНИ”

Фундація Польської Науки (FNP) оголошує четвертий конкурс програми "ДЛЯ УКРАЇНИ". Завдяки цій ініціативі науковці з України можуть налагодити співпрацю

23 Квітня 2024

Висновки конференції «Розкриття потенціалу наукової комунікації в дослідженнях та формування політик»

12-13 березня 2024 року в Брюсселі, Бельгія, під егідою головування Бельгії в Раді ЄС 2024 відбулась конференція високого рівня ‘Розкриття потенціалу на