03 Квітня 2024 14:48

НФДУ розробляє стратегію з питань відкритої науки

Нещодавно до засідання наукової ради НФДУ долучився експерт з питань відкритої науки Нідерландів, Бельгії та Європейської комісії Гарет О’Ніл. Він виступив з презентацією досвіду впровадження практик відкритої науки за проєктом OPUS (Open and Universal Science).

Головна мета Open Science – зробити результати досліджень доступнішими, а саме створити відкритий обмін методиками, публікаціями, даними, програмним забезпеченням та навчальними матеріалами.

Минулого року Урядом було затверджено Національний план щодо відкритої науки. Державна політика відкритої науки в Україні спрямована на забезпечення утвердження принципів відкритості до наукових та освітніх даних, надання максимально можливого доступу вченим, освітянам, інноваторам, промисловцям, іншим заінтересованим сторонам до дослідницьких інфраструктур, публікацій та даних, створення умови для забезпечення рівних можливостей та рівного доступу жінок та чоловіків в науці.

Національний фонд досліджень України також запроваджує у свою діяльність принципи Open Science. Зокрема, з 2022 року, умови конкурсів, які проводить НФДУ, сформульовано відповідно до Угоди про реформування оцінювання в галузі науки (СoARA). Фонд долучається до міжнародних спільнот, активно бере участь у міжнародних та національних заходах та подіях, присвячених відкритій науці, що сприяє підвищенню рівня обізнаності та формування компетентності з відкритої науки. Крім того, НФДУ входить до консорціуму проєкту «Відкрита наука для української системи вищої освіти» (Open4UA).

На зустрічі з Гаретом О’Нілом члени наукової ради обговорили ряд принципів оцінювання досліджень і дослідників, роль грантонадавачів у реалізації політики відкритої науки, розглянули шляхи та інструменти для просування практик відкритої науки та принципів CoARA.

На основі досвіду колег з Європейської комісії, членів проєкту Open4UA та асоціації Science Europe, НФДУ розробляє стратегію з питань відкритої науки для впровадження принципів Open Science для грантоотримувачів в Україні.

Довідка  
GYA Home - Global Young Academy
  • CoARA – коаліція, що об’єднує організації, що фінансують і виконують дослідження, національні/регіональні органи і агенції з оцінювання, асоціації грантонадавачів і виконавців досліджень, а також наукові товариства та інші відповідні організації. Усі учасники взяли на себе зобов’язання впроваджувати реформи системи оцінювання досліджень. Після залучення до обговорення основних засад Угоди про реформування оцінювання в галузі науки та отримання відповідних консультацій, Фондом було прийнято рішення щодо підписання Угоди. У 2022 році НФДУ офіційно прийняв на себе вищезазначені зобов’язання.
Open4UA Logo
  • Open4UA – проєкт, що співфінансується Євросоюзом в межах програми Erasmus+ за напрямом «Розвиток потенціалу вищої освіти». Основна мета проєкту – сприяння зростанню знаннєвої економіки України для післявоєнного відновлення шляхом реформування системи вищої освіти.
    Цього буде досягнуто шляхом надання пріоритету відкритій науці на різних рівнях (від національного до індивідуального), що відображено в цілях проєкту: 1) сприяння національній реформі у сфері відкритої науки для модернізації системи вищої освіти та євроінтеграції шляхом підтримки змін до законодавства на основі організованого національного консенсусу; 2) впровадження існуючих передових підходів та розроблення рекомендацій і механізмів для реформування оцінювання наукової діяльності для пріоритезації відкритої науки на національному рівні під час державної атестації ЗВО та оцінювання наукових проєктів; 3) сприяння інституційній реформі у сфері відкритої науки та вдосконалення оцінювання науки у ЗВО шляхом розроблення та пілотування відповідного інструментарію.

Інші новини

29 Квітня 2024

Відбувся перший день навчально-практичного та інформаційного заходу «Грантові можливості Національного фонду досліджень України та інструменти підтримки в рамках Програми “Горизонт Європа”»

Сьогодні у місті Івано-Франківськ пройшов перший день навчально-практичного та інформаційного заходу «Грантові можливості Національного фонду досліджень

Вітаємо нових членів НАН України

25 квітня 2024 року відбулася сесія Загальних зборів Національної академії наук України, під час якої було обрано дійсних членів (академіків) і членів-к

26 Квітня 2024

«Над моїм будинком летіли ворожі бомбардувальники з півтонними бомбами»

Вчений з Харкова досліджує, як українці реагують на загрози і виклики війни Війна змінила і продовжує змінювати українців. Наше суспільство  доросліш

25 Квітня 2024

Колектив Національного фонду досліджень України щиро вітає першого Голову НФДУ Леоніда Петровича Яценка з Днем народження!

За Вашими досягненнями стоять десятиліття наполегливої праці та надзвичайної мудрості. З нагоди цього особливого ювілею, бажаємо щирої радості, натхне

Запрошуємо на 1-й семінар з формування національного консенсусу щодо відкритої науки проєкту Open4UA

Семінар відбудеться онлайн на платформі Zoom, 30.04.2024 р., 15:00-17:00 за Києвом, робоча мова – українська. Цей захід є першим із серії шести онлай