04 Серпня 2023 12:44

Міжнародне багатостороннє партнерство для забезпечення стійкості системи освіти і науки в Україні (IMPRESS-U)

Національний фонд досліджень України інформує вас про багатосторонню партнерську ініціативу “Міжнародне багатостороннє партнерство для забезпечення стійкості системи освіти і науки в Україні (IMPRESS-U)”, започатковану Офісом міжнародної науки та інженерії (OISE) Національного наукового фонду (NSF), США, у партнерстві з:

Естонською дослідною радою (ETAG), Естонія

Латвійською науковою радою (LCS), Латвія

Науковою радою Литви (LMT), Литва

Національним науковим центром Польщі (NCN), Польща

Польським національним агентством з питань академічного обміну (NAWA), Польща

Національним фондом досліджень України (НФДУ), Україна

Національною академією наук (NAS), США

Глобальним офісом військово-морських досліджень (ONRG), США

Дослідження українських вчених фінансуватимуть  приватні донори та фонди (це фінансування координуватиме NAS). НФДУ тісно співпрацюватиме з NAS для забезпечення належного фінансування та участі українських дослідників у спільних проектах.

У рамках ініціативи IMPRESS-U Національний науковий фонд США запрошує до участі прогресивні, амбітні, високоякісні спільні дослідницькі пропозиції,  спрямовані на вирішення наукових проблем у будь-якій галузі науки, інженерії чи освіти.

Пріоритет надаватиметься проєктам, які пропонують креативні шляхи підвищення ефективності та стійкості міжнародних партнерств; ефективні концепції підготовки міжнародних наукових кадрів;  ефективний і значний внесок у розбудову сучасної науково-дослідницької/ освітньої/інноваційної екосистеми в Україні.

Які критерії відбору українських учасників?

Ініціатива передбачає надання фінансової підтримки дослідницьким групам, які знаходяться в Україні та складаються з наукового керівника проєкту та щонайменше одного аспіранта/магістранта. До складу української команди можуть входити й інші вчені та технічний персонал (за необхідності). Всі члени команди повинні знаходитись в Україні.

Команда може складатися з вчених і технічного персоналу (в разі залучення), які представляють одну або кілька установ (організацій). Одна фізична особа не може бути представлена більш ніж в одній заявці, поданій на цю Ініціативу.

Науковий керівник проєкту від України повинен мати науковий ступінь, отриманий або визнаний в Україні; працювати за основним місцем роботи в українському закладі вищої освіти/науково-дослідній установі державної форми власності, який/яка зареєстрований/а і функціонує відповідно до чинного законодавства України.

Після отримання заявку буде проаналізовано NAS та НФДУ на предмет відповідності критеріям допустимості до участі (відповідності формальним ознакам).

НФДУ повідомить NSF про результати аналізу визначеного переліку вимог консультативним органом офіційним електронним листом. Тільки ті заявки, які будуть визнані як такі, що відповідають критеріям допустимості до участі (формальним ознакам), розглядатиме NSF.

Який бюджет для українських учасників?

NAS має намір залучити близько 1 000 000 доларів США від приватних донорів та фондів для Ініціативи IMPRESS-U, щоб підтримати українських дослідників та надати спільно з NSF 10-15 грантів. Очікується, що запропоновані бюджети українських дослідницьких груп будуть подані до NAS і відображатимуть дослідницькі плани та склади українських дослідницьких груп на момент подання. Фінансування становить до $50 000 на рік на проект із загальним максимальним обсягом $100 000 протягом двох років на проект.

Потенційним науковим керівникам рекомендується звернутися до веб-сайту NSF для отримання додаткових корисних ресурсів за посиланням.

Для пошуку потенційних партнерів в рамках Ініціативи IMPRESS-U наукові керівнки проєктів можуть скористатись пошуковим інструментом, люб’язно наданим Національним науковим центром Польщі, за посиланням.

Дізнатися більше про партнерську ініціативу можна за посиланням на сайті NSF, або за посиланням на сайті НФДУ.

Бажаємо успіху всім учасникам!

Інші новини

26 Квітня 2024

«Над моїм будинком летіли ворожі бомбардувальники з півтонними бомбами»

Вчений з Харкова досліджує, як українці реагують на загрози і виклики війни Війна змінила і продовжує змінювати українців. Наше суспільство  доросліш

25 Квітня 2024

Колектив Національного фонду досліджень України щиро вітає першого Голову НФДУ Леоніда Петровича Яценка з Днем народження!

За Вашими досягненнями стоять десятиліття наполегливої праці та надзвичайної мудрості. З нагоди цього особливого ювілею, бажаємо щирої радості, натхне

Запрошуємо на 1-й семінар з формування національного консенсусу щодо відкритої науки проєкту Open4UA

Семінар відбудеться онлайн на платформі Zoom, 30.04.2024 р., 15:00-17:00 за Києвом, робоча мова – українська. Цей захід є першим із серії шести онлай

У Любляні проходить третє коло семінарів в рамках виконання проєкту Open4UA

23-26 квітня 2024 року представники Національного фонду досліджень України беруть участь у третьому колі навчальних семінарів з відкритої науки та оціню

24 Квітня 2024

Фундація Польської Науки (FNP) оголошує четвертий конкурс програми “ДЛЯ УКРАЇНИ”

Фундація Польської Науки (FNP) оголошує четвертий конкурс програми "ДЛЯ УКРАЇНИ". Завдяки цій ініціативі науковці з України можуть налагодити співпрацю